Torr/blåsig sommar och kalvar på besök

Vi har haft den jobbigaste sommaren på ön med stor oro kring utfordningen då vi inte fått något regn under hela sommaren. Från mars till början på augusti har det kommit 25 mm, alldeles för lite för att kunna få tillväxt i hagarna. Så i början på juni fick vi skicka iväg 8 tackor med 16 lamm till Edö Ö för att beta där, sedan hem med dom igen när bagglammen uppnått könsmognad vid 110 dagar i början av juli. Då skiljde vi av alla bagg och tacklammen från sina mödrar och åkte tillbaka till Edö ö med bagglammen. Tackorna och tacklammen gick kvar här hemma i olika hagar fram till i början av augusti då vi inte hade någon mat kvar i hagarna och kunde flytta tacklammen till Ekskäret och tackorna till Lökholmen som vi fått låna för bete av familjen Klingspor-Ekelund/Törsleff och Calle Pergel på ön Södra Ekskäret. Så vi har tillbringat mycket tid och pengar denna sommar på att åka för att titta till djuren (enligt Svensk djurlagstiftning) har man skyldighet att ha daglig tillsyn av sina djur. På Edö Ö har Robban och Magnus som hyr där hjälpt till med den dagliga tillsynen så där har vi kunnat titta till en gång per vecka själva, för att se till att alla mår bra och växer bra.

Vi lånade i år in 4 st stutar (kastrerade kalvar) Harry, Grådis, Linus och Julius, från Jesper på Skeviks Gård på Värmdö, så en varm dag i maj hämtade vi grabbarna med vår båt från Sollenkroka hamn, dit Jesper kört dom med släpvagn. Släppte ut dom i badhagen tillsammans med storbaggarna, och det fungerade så bra. Sen har dom fått gå efter tackorna och baggarna och betat på efterbetet från dessa och det har fungerar så bra att vi inte behövt komma efter och putsat dessa hagar. Men även maten till stutarna tog slut alldeles för tidigt så redan 15 augusti fick vi köra tillbaka dom till Sollenkroka igen. Trist då dom varit så mysiga att kolla av varje dag. Så till nästa år kommer vi inte att kunna ha några andra djur än våra egna på ön då vi inte orkar oroa oss för att maten ska ta slut. Vi tar oss också en funderare på hur mycket djur vi själva kan ha då oron kring om det kommer något regn eller inte är alldeles för stor. Det är tredje året som vi inte fått tillräckligt med regn för att dom fåren vi haft kunnat få tillräckligt med foder. Det kommer också att innebära att vi inte kommer att ha så mycket att sälja i Ullboden och heller inte ha så mycket att sälja på dom marknader som vi etablerat oss på. Så vi får försöka hitta andra saker som kan finansierar vårt liv här ute på ön.

8 oktober går båten med alla djuren som ska till slakt från ön till Tavastboda på Värmdö så i veckan skickar jag ut information till er som beställt lammkött. Sen är det dags att dela upp djuren igen för betäckning, i år har vi hämtat hem 2 nya baggar från en genbank i Örebro som vi ska använda i avel för att få in nya gener bland mina lamm. Lammet Sebbe som föddes med en förlossningskada har varit med hela sommaren och inte växt lika mycket som dom andra baggarna men varit med dom alla hela sommaren. Så det har känts så bra att hjälp honom att överleva.

Besöken i Ullboden i år har varit många och även besöken vid våra bord på dom marknader vi har stått på har varit många. Vi har stått på Ingmarsö marknad, Svartsö marknad, Husarö marknad och har kvar Alla helgona marknaden på Ingmarsö . I år har vi även utökat vår produkter från Plurr.se så nu i boden finns ett nytt utbud av bilder och underlägg.

Vid datorn Lise-Lotte

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *