Tillbaka till verkligheten!

Efter den mest långdragna lamningsåret hittills så är vi nu äntligen färdiga. Första lammet kom den 26 mars och dom 2 sista kom 30 april, så det har varit många och långa dagar/nätter där vi gosat med dom lammen som kommit och kollat av dom tackorna som ännu inte lammat. Även i år har webbkameran som vi installerat i stallet varit till stor hjälp. Vi har kunnat turas om att vara uppe på nätterna då det har varit lamning på gång eller nära, och tittat i kameran för att se hur statusen för respektive tacka har varit. 

Några lamningar har varit jobbiga, vid ett tillfälle så fick en tacka inte ut sitt andra lamm utan jag fick gå in och hjälpa till och ut kom ett fullständigt missbildat lamm. Den hade alla organen på utsidan. Hade Distriktsveterinären här på årlig kontroll och hon hade aldrig sett något liknande, mest förvånad var hon över att jag och tackan lyckats få ut lammet, utan att behöva tillkalla veterinär. 

Sen hade vi en lamning där vi fick ringa efter veterinär då tackan Lise inte fick igång sina värkar efter att ha gått och bäddat i en hel dag. Jag var inne och kände att det fanns lamm men fick inte tag på något så jag kunde hjälpa till att få ut den/dom. När veterinären efter många timmar och mitt i natten äntligen kom så fick vi Thomas och jag hjälpas åt att hålla henne uppe, medans veterinären gick in och fick kämpa för att få ut 2 stora fina lamm, tyvärr döda. Det visade sig att tackan hade en förträning i öppningen vilket gjorde att hon inte öppnade sig tillräckligt. Veterinären gav henne smärtstillande och penicillin och kände efter så det inte var några mer lamm i magen. När jag sen kom upp nästföljande morgon för att kolla av henne så hade hon som jag förstod värkar igen!! Och efter någon timme så kom det ytterligare ut 2 fina lamm till! Tyvärr också döda. Nedstämd och trött gick jag ner till huset för att vila en stund då ringde telefonen och det visade sig att på Ingmarsö där gänget som köpt får av mig, hade en tacka som fått 4-lingar och hon ville bara ha 2 av lammen. Så vi bestämde snabbt att dom skulle komma över med dom 2 lammen som hon inte ville ha för att se om vi kunde få till en adoption med Lise som ny fårmamma. Hon hade såna sammandragningar och ont så det var inte självklart att det skulle fungera. Men efter att jag kämpat på en vecka med att tvinga på henne lammen så tog hon dom till sig. Så nu är Kajsa och Peter som lammen heter ett med sin nya mamma. 

Tackan Nadja fick i år bara 1 lamm och jag vet inte varför men vi fick aldrig upp temperaturen på lammet så det dog i min famn efter att jag försökt värma henne och sondmatat henne. Känns alltid tråkigt när man inte lyckas, men det var säkert någon som inte stod rätt till så ute i naturen hade hon aldrig överlevt så länge. 

Tackan Rebecca som jag trodde hade lammat den 29 mars, och fått en stor fin bagge, döm om min förvåning när jag kom upp 9 april och hon lägger sig ner och får 3 till! fattade ingenting. Men hon måste ha snott en från Ida som fick lamm den 29:e och hon fick 3 lamm vara Rebecca då kände sig redo för ett lamm. Nu ville hon ju inte ha 2 av sina nya lamm utan valde ut ett och så klart det första. Så då passade jag på att efter en natt haft dom inne och flaskat dom att försöka se om tackan Nadja som mist sitt tacklamm kunde ta dom istället. Jag blev så glad när hon direkt tog dom till sig och har skött om dom exemplariskt efter det. 

Så 61 lamm fick vi av våra 31 tackor i år. Tackan Tina hade lurat baggen så hon gick tom. Så i våra hagar nu så går 31 tackor och 63 lamm, varav 2 är Lises adopterade lamm. 31 vita och 32 svart/vita, varav 27 tacklamm och 36 bagglamm. Så nu blir det att annonsera lite fina lamm till försäljning till nya genbanker.

Vi skickade Nisse och Benjamin som årets baggar hette till Ö-slakt igår, då Nisse stångat både mig och Thomas flera gånger och hans beteende har lyckats slå över även på Benjamin. Så tyvärr blir det inga förebilder till bagglammen i år, om jag inte lyckats hitta någon/några bra baggar med fina gener till sommaren, innan lammen ska skiljas från sina mödrar. 

Puh mycket blev det men nu är alla tackorna klippta och utsläppta på bete så nu är det lite lugnt för oss ett tag. 

Ha nu en skön vecka.

Vid pennan Lise-Lotte

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *