Sommar och sol

Äntligen hittade jag inspiration att skriva lite här på bloggen. Början på detta år har varit en tung start, då vi förlorat 8 hönor och 1 tupp i ett virus som kan drabba höns när det blir stora väderomslag. Tyckte att det var väldigt lugnt uppe vid stallet, brukar vara ett kackel när hönsen är ute i det fria och letar mat. När jag kom upp så hittade jag 2 döda och sedan några som hostade blod. Ringde SLU för att höra om vi kanske blivit utsatta för fågelinfluensa och fick då svaret att direkt åka med dom 2 döda vi hade till Uppsala så skulle dom göra en analys av vad det kunde vara. Under tiden vi väntade på svar så dog några till och jag tog beslutet att avsluta livet för dom som hostade. Vi hade som tur var inte fått fågelinfluensan men ett annat för hönsen dödligt virus som slår ut många av djuren. Nu lyckades vi stoppa det då vi valde att ta bort dom som var dåliga. Så idag har vi 13 hönor och en tupp kvar i besättningen och dom mår bra.

Så var det också dags att säga hej då till världens bästa Selma som fick en stroke och efter att vi åkt akut till Albano då hon inte kunde stå på sina ben, fick vi ta beslutet att låta henne somna in. Världens bästa Selma blev 13 år och är en stor anledning till att vi gjort vår resa med att flytta ut till Äpplarö och att vi har fåren. Hon har en stor plats i våra hjärtan och jag saknar henne varje dag.

Sen har vi det där med tackorna och lamningarna. 25 tackor var betäckta trodde vi och dom 2 första kom 6 april. Sen fick ytterligare 9 tackor sina lamm då var vi uppe i 25 lamm och väntade nu in ytterligare lamm på dom 15 tackorna som var kvar. Men det visade sig att dom av någon anledning inte blivit betäckta. Så i år blev det bara 25 lamm födda här på ön. Nu så här i högsommarvärmen med inget regn sedan i maj, lite kom i midsommar men det var så lite, så är vi glada att vi inte fick flera lamm då betesmarkerna har torkat ut och inget bete finns kvar för djuren att äta. Vi har fått låna 2 öar som är obebodda där vi kunnat släppa ut tackorna, vi har dock ett litet gäng kvar här hemma som har lamm som inte vuxit så bra i torkan så dessa får vi stödfodra här hemma. Några av bagglammen har också fått lämna ön och finns på Edö ö.

I denna torka har vi också fått leta med ljus och lykta efter foder och tack vara att min kompis Diane inte behövde så mycket som hon hade beställt så fick jag möjliheten att köpa dessa. Nu kostar varje bal 1.250 kr mer för oss i år och med en åtgång av 30 balar a 350-400kg så bir detta ett väldigt dyrt år. Vi får också slakta ut en del vuxna djur då vi inte får ihop tillräckligt med foder.  Slakteriet har också problem då många vill slakta iår och många djur kommer att slaktas så vi kommer att få åka med djuren vid 2 tillfällen ner till Ö-slakt. Första turen blir i augusti och nästa blir i slutet av oktober.

Vi har också haft en tragisk olycka då Oscars hund Eyla tog sig in i hagen där tackorna och lammen var och hon fick tag i och dödade 2 av mina tacklamm. Detta är något som är en djurägares värsta mardröm och att sonens mysiga stora hund skulle vara den som gjorde något sådant blev en chock för oss. Så Oscar och Anna bestämde sig för att placera om henne och hon har fått ett bra hem i Ystad, där hon bor ihop med ett helt gäng andra hundar. Hon älskade att leka så det blev så bra för henne ändå.

Nu nog med tråkigheter vi har ju haft en otrolig försommar och nu sommar med över 25 grader i havet och många soltimmar i solstol (man orkar inte annat i värmen) Så vi startar varje morgon med ett dopp och sen blir det några stycken till under dagen. Segla har vi också hunnit med i år,. Oscar och Anna började sin första semestervecka här ute hos oss och tog hand om alla djuren åt oss så vi kunde segla i hela 6 dagar. Sen har det blivit något extra dygn där vi har seglat iväg över natten bara. Det är så skönt att komma iväg en stund.

Vi har varit på en del marknader under sommaren också, Ingmarsö, Svartsö och Husarö har fått besök av oss och våra produkter.

Nu är det 2 veckor kvar innan jobbet drar igång igen så vi badar och solar vidare.

vid datorn Lise-Lotte

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *