Stormen Alfrida, plus och minusgrader

Vinter

Betäckningen av årets 18 tackor är nu över och nu börjar väntans tider inför årets lamningar. Vi räknar med att första start för detta blir i början på april. Tackorna har redan nu börjat bli runda om magarna och äter betydligt mer än under hösten. Tältet för fåren klarade av vinterns storm Alfrida och det är vi mycket tacksamma för, då både vi och fåren helst vill att dom är utomhus. Dom behöver som vi få lite sol på sig även under vinterperioden. Denna tid på året brukar ju mest bestå i att sköta djuren. Utfordring sker morgon och kväll och någon gång i veckan blir det till att ströa halm i liggutrymmerna också. Fodret står ju vid stallet och i år har vi valt att ha samtliga djur vid stallet så vi slipper köra foder och vatten till djur på annan plats. 

I hagarna och i reservatet brukar det så här års vara relativt lugnt, vi brukar passa på att ta bort slån- och  nyponbusk i hagarna. Denna vinter går förhoppningsvis till ett undantags år då stormen fällt ett 20 tal tall och ekar över staketen och vägarna på ön så det blir till att prioritera röjningsjobb utanför hagarna istället. Fick dock hjälp av ungdomarna förra helgen att ta 3 stora tallar som rasat i badhagen över vårt stängsel. Så till våren när tjälen gått ur så blir det att slå i nya stolp på sträckan som nu ligger ner. Vi har varit runt på ön och försökt räkna in träden som fallit och ca 150 träd med stora rotvältor ligger huller om buller i skogarna. Så det blir för ÄNF att planera in trädfällning under våren.

Österåker radio tillsammans med öarna har startat en ny serie som heter Skärgårdsröster och där är vi med i program nr 3. Vi berättar där om vår historia från fastlandet till ö-livet. Välkomna in och lyssna. http://radio.osteraker.se/play/?dir=/skärgårdsröster

Äpplaröfjärden ligger nu spegelblank efter kvällens regn och snön som låg på stöper nu ner i isen. I går kväll fick vi sällskap om Henry som åkt skoter från Åsättra och skulle vidare till Ingmarsö. Inget vi rekommenderar om man inte kan en massa om isar. Runt kanterna på ön så går man igenom på många ställen och isen på fjärden är inte mer än 5 cm. Men har vi tur och det blir kallgrader igen och ingen mer snö så kommer vi att få fina isar för skridskoåkning. För skoteråkning krävs det ju dock lite snö på isarna för att kyla remmarna. Vi åker svävare nu för att komma till fastlandet och till och från Ekskäret. I år har W-bolaget lagt in flera turer varje dag så det känns så lyxigt att kunna komma hem tidigt efter ett kort besök på fastlandet.

Vid datorn Lise-Lotte

Post navigation

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *